Guvernul a adoptat miercuri trei hotarâri care stabilesc următoarele și anume, calendarul acțiunilor electorale, măsurile tehnice și cheltuielile pentru pregătirea organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.
Pentru organizarea alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024 şi asigurarea în cât mai bune condiţii a dreptului la vot al cetăţenilor, atât din ţară, cât şi din afara graniţelor, Guvernul a aprobat astăzi legislaţia necesară. Aceste trei Hotărâri de Guvern stabilesc în detaliu calendarul acţiunilor electorale, măsuri tehnice şi cheltuielile pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
CALENDARUL acțiunilor alegerilor parlamentare din 1 decembrie
- 4 septembrie: desemnarea judecătorilor în Biroul Electoral Central (BEC).
- 10 septembrie: termen limită pentru depunerea la BEC a protocolului de constituire a alianţei electorale.
- 11 septembrie: admiterea sau respingerea protocolului de constituire a alianţei electorale.
- 13 septembrie: termen până la care Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța prin hotărâre definitivă asupra contestaţiilor împotriva deciziei BEC de admitere sau, după caz, de respingere a protocolului de constituire a alianţei electorale.
- 2 octombrie: termen limită pentru depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. Tot atunci este data limită și pentru depunerea listelor de candidaţi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru toate circumscripţiile electorale.
- 4 octombrie: admiterea sau respingerea acestor candidaturi.
- 17 octombrie: termen limită pentru depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripțiile electorale din țară.
- 19 octombrie: termen limită pentru admiterea sau respingerea candidaturilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripțiile electorale din țară.
- 28 octombrie: constatarea rămânerii definitive a candidaturilor pentru circumscripţiile electorale din țară.
- 1 noiembrie: începerea campaniei electorale.
- 16 noiembrie: imprimarea buletinelor de vot de către Regia Autonomă„Monitorul Oficial”. Tot atunci este termenul limită și pentru confecționarea timbrelor autocolante de către Poșta Română și a ștampilelor cu mențiunea „Votat”.
Până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv 28 noiembrie 2024, ora 24:00 – depunerea sau livrarea plicurilor exterioare conţinând documentele de vot prin corespondenţă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă.
- 30 noiembrie, ora 07:00: încheierea campaniei electorale.
- 30 noiembrie, ora 07:00: începerea primei zile de votare în străinătate
- 30 noiembrie, ora locală 21:00: încheierea primei zile de votare în străinătate.
- 1 decembrie, ora 7:00: începerea votării în țară. Tot atunci va avea loc începerea celei de-a doua zi de votare în străinătate.
- 1 decembrie, ora 21:00: Încheierea votării în țară, dar și încheierea celei de-a doua zi de votare în străinătate.
În cel mult 48 de ore de la încheierea votării, cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 24:00: formularea de cereri pentru anularea alegerilor dintr-o secţie de votare sau circumscripţie electorală.
- 5 decembrie: termen limită pentru soluționarea de către BEC a cererii de anulare a alegerilor.
- 8 decembrie: termenul limită pentru soluţionarea de către Înalta Curte a contestaţiei împotriva deciziei Biroului Electoral Central privind soluţionarea cererii de anulare a alegerilor.
Sumele cheltuite de alegerile parlamentare
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat și suma cheltuielile pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
Suma totală estimată pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în bune condiţii a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 este de 878,103 milioane lei, a declarat Mihai Constantin.
În curs de actualizare!
CITEȘTE ȘI:
Marcel Ciolacu pregătește măsuri pentru FERMIERII afectați de secetă: „Avem deja propuneri solide din partea mediului financiar-bancar”
Sorry, there are no polls available at the moment.